• Facebook - White Circle

©2015 Globalista Konyha /// Minden jog fenntartva

 

Főzünk és mesélünk

Az októberi vacsorákat annyira szerette minden résztvevő (vendégek, írók, szakácsok és persze mi is), hogy szinte nem is volt kérdés a folytatás.  

Ezúttal is két kortárs magyar írót kértünk fel, hogy álmodják meg kedvenc téli menüjüket, majd összekötöttük az írókat két fiatal magyar séffel, akik a saját ötleteikkel kiegészítették és véglegesítették a két menüsort, amelyből a  helyszínen egy-egy csodás vacsorát főznek.  
Az esteken az írókkal, akik természetesen velünk vacsoráznak, Szabó Edit beszélget majd. 

 

2020. február 19-20. 19:00

Helyszín: HAMAROSAN

2020. február 19.

Cserna-Szabó András 
Kurucz Attila - Szeged

"Honnan való?-kérdezte nagyapám.

Szatymaz - vágta ki a hentes büszkén.

Nem maga! A bárány.

Mit tudom én, tata, a legelőről, a gémeskút mellől. Nem kértük el a személyijét, mikor behozták hozzánk, csak fogtuk és szétcsaptuk. Alkatrészeire dobtuk, már csak ez van meg, a hülye feje, a többit elvitték. Szétkapkodták. De ez meg nem kell senkinek - mondta gondterhelten a kopasz, vézna, jávorpálos bajuszt viselő hentes. Tökkelütött magyarja, mindig a legfinomabb falatot hagyja ott, gondolta nagyapám, azzal megvásárolta az állati főt, amit a hentes egy átlátszó nejlonszatyorba tett. Nagyapám hazavitte a fejet, vagyis csak vitte volna szegény."  (Legenda a bárányfejlevesről, részlet)

Cserna-Szabó András már tízévesen író akart lenni, huszonhárom éves kora óta publikál novellákat, esszéket, gasztronómiai írásokat, dolgozott a Sárkáányfű c. irodalmi és művészeti folyóirat szerkesztőjeként és a Magyar Konyha főmunkatársaként is. 2019 óta a Hévíz c. irodalmi folyóirat főszerkesztője.

Korábban az Onyx, a Laci!Konyha, az U26 Bisztró és az Innio csapatát erősítő Kurucz Attila Szegeden végezte a vendéglátóiskolát, majd a fővárosi tapasztalatszerzés után hazatérve több mint négy éven át vezette a Tiszavirág konyháját.

A dél-alföldi várostól ezúttal nem megy messzire: Szegedtől mintegy 30 kilométerre található Ruzsa tanya lesz Attila új éttermének helyszíne. A környéken vadon termő és termesztett alapanyagok (gyümölcsfaligetek, barackos; valamint mézkészítés zajlik), házi tartású állatok, azaz az étteremben frissen felhasznált hozzávalók teszik majd fantasztikusan izgalmassá a márciusban nyíló  éttermet. 

Menü

Hideg pacal "alföldiesen"

Ördög Cuvee 2016

Bárányleves, tárkony olaj, füstölt bárány nyelv, torma, tejfől

Herka Chardonnay 2018

Akasztói ponty, sötőtök, mangalica szalonna, füstölt kaviár

Csóka 2016

Vargabéles

Chardonnay 2018

2020. február 20.

Háy János

"Nincs mit tennem.

Ugye te is keresel engem.

Megismersz ha rám találsz:

nahát édesem - így szólsz -

Én megmondtam:

helytelenül étkezel.

De közben örülsz,

hogy szép vagyok, 

hogy mégis bevált

a levespor, a konzerv

és nemutolsósorban:

a nátriumbenzonát."

 

Háy János számos díjjal, többek között Füst Milán, József Attila, Gundel, Palládium, Márai Sándor-díjjal elismert költő, regényíró. 1982 és 1992 között a Holnap Kiadó, 1993 és 1996 között a Pesti Szalon Könyvkiadó, 1997 és 2004 között a Palatinus Könyvkiadó szerkesztője. 

Heiszler Olivér - Budapest

Menü

Liba pástétom, homoktövis, lilakáposzta

Pinot Noir 2017

Lassan sült, füstölt répa, Palócz borjú

Kékfrankos 2016

Akasztói ponty, juhtúró, korhelymártás

Csóka 2016

Túrós lepény, fehér csokoládé, kapor sorbet

Herka Chardonnay 2018

Cyrano, Costes, Chateau Visz, Onyx, Aranyszarvas, majd másfél év Huszár Krisztián séf mellett a Mákban, ahol annyira megfertőződött Baszkfölddel, hogy meg sem állt Ruben Trincado Mirador de Uliá nevű étterméig, a 3 Michelin-csillagos Martin Berasategui által vezetett konyháig és a szintén 3 Michelin-csillagos, Pedro Subijana nevével fémjelzett Akellare-ig.

Aztán rövid időre ismét hazajött tanácsot adni az éppen akkor nyíló Padronnak, majd legközelebb már Londonból hallottunk róla, a KitchenTable-ből.

2016-ban szinte minden szem rá szegeződött: vajon meg tudja-e tartani a Michelin csillagot?

Az akkor 28 éves séf meggyőzte az ítészeket és megtartotta a Tanti csillagát.

Olivér jelenleg a Haris Parkban nyílt Bobo étterem főszakácsa. 

A borok mindkét estére a Vylyan borászatból érkeznek.

A vacsora ára 17900.-Ft személyenként, mely ár tartalmazza a vacsora alatt felszolgált ásványvizet. A borsor ezúttal nincs benne az árban, a helyszínen lesz választható.